skip to Main Content

De kracht van koffie

Een heerlijk geurend kopje koffie.Voor veel mensen is het dé drank om monter

de dag mee te beginnen. Vaak volgen er daarna nog enkele bakkies. Tijdens
die inspannende vergadering, na dat gezellige etentje. Koffie maakt vrolijk en
geeft energie. De stimulerende werking van cafeïne is al eeuwenlang bekend.
Er bestaan vele legenden over. De meest populaire verhaalt over een jonge
geitenhoeder in Ethiopië, ongeveer 300 jaar na Chr. Na van een struik met
rode bessen gegeten te hebben, begonnen de normaal zo slome beesten in zijn
kudde actief rond te springen. De herder probeerde de besjes zelf ook eens.
Nieuwsgierig kauwde hij op de twee boontjes die daarin zaten. En hij werd
net zo opgewekt. Het nieuws verspreidde zich als een lopend vuurtje. De
koffiestruik was ontdekt!

Wonderbaarlijk brouwsel
In eerste instantie werden de bessen in hun geheel gegeten. Later maakte men er
een soort wijn van. Pas rond de dertiende eeuw begon men de bonen te branden,
te malen en te vermengen met heet water. Koffie werd een populaire drank bij
bedelmonniken en raakte bekend in Mekka en Medina. In de eeuwen daarna
maakte de rest van de islamitische wereld kennis met het wonderbaarlijke
brouwsel. Overal verrezen koffiehuizen. Ook de Europese ontdekkingsreizigers
leerden de drank hier in de 15e en 16e eeuw kennen. In 1615 voer het eerste
Venetiaanse schip met koffie vanuit Turkije naar Europa. De levendige
koffiehandel, waarop de Arabieren het monopolie hadden, was begonnen.

De verspreiding van de koffieteelt
De Arabieren hielden de handel nauwlettend in de gaten. Het was buitenlanders
verboden plantages te bezoeken. Toch lukte het de Hollanders in 1616 een
koffieplant te stelen. Rond 1700 had de VOC in de koloniën Ceylon, Java,
Sumatra, Celebes, Timor en Bali eigen plantages opgericht. De Fransen
deden hetzelfde in Brazilië. Al snel verspreidde de teelt zich over andere
landen in Zuid- en Midden-Amerika. Deze landen zijn momenteel de grootste
koffieproducenten. Verder wordt er koffie verbouwd in alle landen rond de
evenaar. Daar is de temperatuur gelijkmatig, tussen de 20 en 25 °C, en dat is
precies wat de koffieplant nodig heeft. De plant, die kan groeien tot een hoogte
van 2000 meter, houdt ook van vochtige lucht en een mineraalrijke bodem.

Arabica en robusta
Koffieplanten zijn grofweg te verdelen in twee soorten: de coffea arabica en
de coffea robusta. Deze eerste levert de beste kwaliteit bonen. De smaak is
zachter en verfijnder dan die van de robusta. Deze laatste soort wordt vooral
gebruikt in wat goedkopere koffiemelanges en in oploskoffie. In onze winkel
vindt u een grote sortering arabica’s uit alle delen van de wereld. Ieder heeft

zijn eigen specifieke smaak. Ook de manier van branden en malen geeft koffie
zijn eigen karakter. Van donker gebrande en fijn gemalen espressobonen zet u
een lekker pittig kopje. De lichter gebrande Peru en Venezuela zijn heerlijke
koffiesoorten voor het koffiezetapparaat. U kunt ze de hele dag drinken. Heeft
u een cafetière en wilt u na het eten van een volle koffie met een prachtig
bouquet genieten? Probeert u dan eens een grof gemalen Guatemala Antigua. Bij
wie van ouderwets opschenken houdt, zullen onze geurige en romige Mokka,
Maragogype en Dessert zeker in de smaak vallen. Ook hebben wij zeer fijn
gemalen Turkse koffie en ruwe bonen die u zelf kunt branden.

Koffie van Geels & Co
Geels en Co. levert al 149 jaar beproefde kwaliteit koffie. U kunt de bonen
ongemalen of gemalen bij ons kopen.
Op de bestelpagina staat precies aangegeven hoe u dat kunt doen. Ook kunt u
via deze website al uw vragen over koffie stellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *